Noc múzeí 2018

Ráno 19. mája o 10:00 hod. nástup družstva pred bunkrom. Prečítanie „rozkazu“ na organizáciu podujatia. Úlohy sú jasné, každý člen posádky vie, čo má robiť. Postupne sa stavajú dva stánky, pripravujú sa na návštevníkov priestory samotného bunkra. V prvom stánku je pult na tankovanie nápojov (kofola – pivo) a na stole ponuka suvenírov. V druhom stánku dominuje statická ukážka zbraní a rôznej vojenskej výstroje (neskôr niektorí návštevníci zažili aj dynamickú ukážku – streľbu). V strede medzi stánkami sú k dispozícii stoly a lavice, aby si ľudia mohli pochutnať aj na langošoch, živánskej a pod. zakúpených v samostatnom stánku.

Okolo pol tretej príchod štábneho kapitána, ktorý po prijatí hlásenia od veliteľa objektu, všetko skontroloval. Keďže bolo všetko v poriadku, akcia mohla začať.

O 15:00 vstupujú do bunkra prví návštevníci. Priebežne prichádzajú ďalší zvedavci, zaznamenávame mnoho rodín s deťmi. Chvíľami sú pred bunkrom desiatky ľudí, dnu však môže ísť iba 10 z nich. Nevadí, môžu si dať občerstvenie, obdivovať rôzne uniformy, vojenský materiál… Vojaci ich sprevádzajú aj okolo bunkra. Mnohí si s obdivom prezerajú album, kde je zdokumentovaná história úprav samotného objektu aj jeho okolia.

Občas sa ozve výbuch, to keď počas prehliadky sa zistí prítomnosť narušiteľa a je potrebné cez granátový sklz toho odvážlivca „zneškodniť“. Postupne sa stmieva, občas sa spustí streľba z dobového guľometu… Návštevníkov je už menej, ale neustále takmer do polnoci niekto prichádza…

Dá sa skonštatovať, že ďalšia akcia posádky družstva B–S 6 sa opäť úspešne vydarila. Foto z akcie >>>TU<<<